SKŁADNIKI
  • 150 g batata
  • 70 g ciecierzycy z puszki
  • 70 g  ugotowanego buraka
  • 70 g jogurtu naturalnego
  • 50 g ser feta
  • 30 g czerwonej cebuli
  • 30 g awokado
  • 10 g owocu granatu
  • 20 g rukoli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki przypraw (sól, pieprz, papryka słodka, ostra, kurkuma, kumin)

Sałatka z pieczonym batatem i ciecierzycą

SKŁADNIKI
  • 150 g batata
  • 70 g ciecierzycy z puszki
  • 70 g  ugotowanego buraka
  • 70 g jogurtu naturalnego
  • 50 g ser feta
  • 30 g czerwonej cebuli
  • 30 g awokado
  • 10 g owocu granatu
  • 20 g rukoli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki przypraw (sól, pieprz, papryka słodka, ostra, kurkuma, kumin)
  • Batata pokrój w kostkę. Ciecierzycę odsącz z zalewy. Dodaj Przypraw: paprykę słodką, wędzoną, chili, kurkumę, kumin i wymieszaj. Upiecz w piekarniku 200 stopni, 25 minut.
  • Pokrój awokado w kostkę, wydrąż owoc granatu.
  • Przygotuj marynowaną czerwoną cebulkę: pokrój na cienkie półplasterki, dodaj sól i ugniataj przez chwilę, dodaj sok z cytryny i odstaw).
  • Przygotuj ubijaną fetę: ser feta, jogurt, buraka, pieprz, czosnek ubij na gładką masę w malakserze.
  • Wyłóż na talerz ubitą fetę, rukolę, upieczone warzywa, awokado, owoc granatu i marynowaną cebulkę.