SKŁADNIKI
  • 160 g mąki migdałowej
  • 130 g *pasty daktylowej
  • 1 szt jajko
  • 1/4 sklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 laska wanilii (miąższ)
  • 40 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 1 szczypta soli

Świąteczne ciasteczka z mąki migdałowej bez dodatku cukru

SKŁADNIKI
  • 160 g mąki migdałowej
  • 130 g *pasty daktylowej
  • 1 szt jajko
  • 1/4 sklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 laska wanilii (miąższ)
  • 40 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 1 szczypta soli

  • Suche składniki wymieszaj w miseczce: Mąkę migdałową, sodę oraz sól.
  • W drugiej miseczce wymieszaj mokre składniki: pastę daktylową*, jajko, olej, laskę wanilii.
  • Do mokrych składników dodaj suche i wymieszaj.
  • Dodaj gorzką czekoladę bez cukru (może być z cukrem) i ponownie wymieszaj.
  • Uformuj małe kuleczki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszcz je trochę łyżką.
  • Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut
  • *Pasta daktylowa: 100g suszonych daktyli zalej wrzątkiem tak żeby były przykryte wodą, po 30 minutach zblenduj na gładką masę, dodawaj po trochę wody z moczenia daktyli aby otrzymać konsystencję pasty – PS. resztę pasty możesz zamrozić.